Volvobäckens kvarnar i Långsjöby

Adress: Volvonäset, 92398 Storuman Visa karta

Adress: Volvonäset, 92398 Storuman

Volvobäckens kvarnområde är unikt genom den mängd kulturmiljölämningar som finns på ett litet område. Kvarnarna är fullt fungerande och här hålls varje år kvarndagar med aktiviteter kring dessa.

 

Kvarnarna finns kvar i ursprungligt skick men sågverk och dammbyggnaden för övre kvarnen har försvunnit. Under 1970-talet restaurerades kvarnarna samt kvarndammen och en timrad vilkoja, som funnits på platsen för kvarnpersonalen, byggdes åter upp. En timmerhuggarkoja flyttades också hit. I början av 2000-talet flyttades en fäbodstuga till bäckkröken mellan nedre och övre kvarnen. Stugan är från slutet av 1700-talet och är en av Långsjöbys kvarvarande äldsta byggnader. Samtidigt renoverades också kvarndammen, vattenrännan och dessutom byggdes en gångbro över bäcken nedanför nedre kvarnen.

På södra sidan kvarndammen finns ett grävt översilningsdike som användes för att vattna myrarna vid vårflod. På det sättet fick myrgräset bättre gödning genom näringsämnena i smältvattnet.

Norr om övre kvarnen finns en slåtteräng som än idag nyttjas på detta sätt.

På södra sidan bäcken vid gångbron finns ett par samiska kåtatomter som tydligt syns i terrängen. En knapp kilometer väster om kvarnområdet finns fångstgropar som ännu inte är skyltade

KORTA FAKTA:
Hitta hit: Ca 1 mil från Storuman, mot Vilhelmina längs E45, svänger man till Långsjöby. Passera byn och sväng strax efter ortsskylten höger, upp längs en grusväg. Liten skylt så var uppmärksam. Själva området är lättnavigerat.
Parkering: Plats för ca 10 bilar
Tillgänglighet: Väl framkomligt sommartid.
Rullstol och barnvagn kan användas vid stugorna men inte på stigarna.
Dass, Grillplats, Stuga

Stigar: små promenadstigar finns, den upp längs Volvobäcken upphör.

Sedan 1970-talet har årliga kvarndagar arrangerats. Malning av kornmjöl har ägt rum och bygdekulturaktiviteter som till exempel timmerhuggning, slåtter, kardning och spinning, växtfärgning, hantverksförsäljning med mera. Långsjöby Intresseförening ansvarar idag för kvarndagar och paltfester.

Visa mer

Om denna aktivitet

Build: 2021-07-22 10:48:21, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-8060.cbischannel-27424.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails