Norra Sytertoppen

Visa karta

Norra Storfjället har mest karaktär av ett högfjällsområde i hela Västerbotten. Här finns flera glaciärer, stora klippstup och vassa fjälltoppar. Högsta toppen är även Västerbottens högsta topp: Norra Sytertoppen, 1 768 meter över havet.

Från Viterskalsstugan följer man stigen mot Syterstugan cirka 1 kilometer, en skylt visar stigen mot toppen. Här går man över Syterbäcken.

Därefter börjar stigningen uppåt söder om Måskoestjåhke. Efter en stunds vandring kommer man upp på platån söder om Måskoestjåhke och följer sedan platåkammen mot Norra Sytertoppen. 1.768 m.ö.h. Stor del av vandringen sker i blockterräng och till viss del över snöfält. Väl uppe på toppen har man underbar utsikt åt alla vädersträck vid vackert väder, men på den här höjden ligger ofta molnen som ett tjockt lager och gör att sikten inte alltid är den bästa.
På toppen finns en toppbok där man kan skriva in sitt namn. Ett par hundra meter nedanför toppen finns en liten toppstuga där man kan vila och få lä. Det är en liten stuga med två bänkar och ett bord. Kamin saknas.

För den som vill ha en riktig kämpainsats så går det att ta sig på stig från Viterskalsstugan, över toppen och sedan vidare mot Syterstugan, cirka 15 km. En tuff vandring som man inte skall göra med för tung packning.

Längd: 14 km t.o.r från Viterskalsstugan
Höjdskillnad: 950 m från Viterskalsstugan
Svårighetsgrad: Svart (1-2 km/timmen - brant och stenig terräng)

Show more
Hotell & Pensionat

Tärnaby Fjällhotell - hotell och lägenheter

Avstånd: 19,4 km
Vi är ett personligt och välkomnande hotell med alla aktiviteter rakt utanför dörren. Bekväma och funktionella hotellrum, en restaurang med prisbelönt mat, konferensutrymmen, lägenheter, vandrarhem och en bastu med panoramautsikt i 360 grader är lite av det vi erbjuder. Med 50 meter till liften, skidåkning till dörren, vandringsled vid knuten och sjön med fiske året runt och skoterled på vintern ligger vi väldigt bra till.