Gieravardo - blomsterfjället

Visa karta

Vandring genom frodig högörts-björkskog med manshög torta, stormhatt och gräset hässlebrodd. Det är inte utan anledning det kallas blomsterfjället.

Gieravardos berggrund utgörs till stor del av kalksten, vilket medför en spännande flora med bl a flera orkidéer. Gieravardo består av två små toppar, den norra med TV-mast och meteorologisk station som också kallas för Skorvfjället. Från Portbron leder stigen genom en frodig högörts-björkskog med manshög torta, stormhatt och gräset hässlebrodd. I bottenvegetationen är ormbär, förgätmigej och många ormbunkar vanliga. Hägg och rönn lyser upp med sina vita blomklasar på försommaren. Längst nere vid marken växer orkidén korallrot. Den bleka korallroten är saprofytisk, dvs den saknar klorofyll och lever tillsammans med svampar. Högre upp upphör skogen och stigen går ihop med en bredare väg. Här växer ett litet bestånd av den sällsynta orkidén lappnycklar, en mörk fåblommig släkting till den allmänna Jungfru Marie nycklar.
Gieravardo är ett mycket artrikt och omväxlande fjäll dominerat av kalkrika skiffrar, men här och var bryter surare bergarter fram. Videsnår avlöses av fjällsipps- och kråkrishedar. På den låga södra toppen med sina branter, block och skrevor växer bl a purpurbräcka, finbräcka, tuvbräcka, gullbräcka, fjälloch raknörel, fjälltrav, fjällskråp, fjällhavre och mycket annat.

Andra lite ovanliga fjällblommor är klippveronika och skrednarv. Klippveronikans djupt blå stora blomma med röd iris är en av fjällets allra vackraste blommor. I närheten växer både fjällgentiana och lappgentiana.
Fjällgentianan slår ut sina djupblå blommor endast när temperaturen överstiger +10 C. När ett moln drar förbi solen kan blomman snabbt slå ihop och bli osynlig. I en kall nordvästbrant brukar man kunna hitta blommande fjällgröna sent på sommaren.

Guidade turer arrangeras av Fjällbotaniska trädgården under vissa sommarveckor.

Längd: valfri eller 4-6 km t.o.r till norra toppen
Höjdskillnad: 300 m till norra toppen
Svårighetsgrad: Blå ( 4km/tim, stig, mestadels torr terräng)

Visa mer

Om denna aktivitet

Hotell/Vandrarhem

Tärnaby Fjällhotell - hotell och lägenheter

Avstånd: 12,4 km
Vi är ett personligt och välkomnande hotell med alla aktiviteter rakt utanför dörren. Bekväma och funktionella hotellrum, en restaurang med prisbelönt mat, konferensutrymmen, lägenheter, vandrarhem och en bastu med panoramautsikt i 360 grader är lite av det vi erbjuder. Med 50 meter till liften, skidåkning till dörren, vandringsled vid knuten och sjön med fiske året runt och skoterled på vintern ligger vi väldigt bra till.