Rödingsfjällets grottor

Visa karta

Nedre Glimåkragrottan består av djupa stup, som går att friklättra. Grottan avslutas 155 m från öppningen i en stor djup grottsjö.

Några hundra meter upp längs bäcken kommer man fram till där den västra branta bäcksidan rasat samman. Här finns intill varandra ingångarna till två stora grottor, Glimåkragrottorna. Den Övre Glimåkragrottan har en hög imponerande ingång längs en vertikal spricka. Vid lågvatten är grottan helt torr, men vid högre vattenstånd rinner en bäck genom den. Ingången leder in till en rymlig hög sal, som avgränsas av en lodrät, vackert slipad vägg och ovanför denna vägg fortsätter grottan.

Mitt emot Övre Glimåkragrottan ligger den Nedre Glimåkragrottan. Ingången är mycket rymlig. Sedan avsmalnar grottgången, men är det lågvatten går det ändå att ta sig in 60 m. Där innanför finns relativt djupa stup, som går att friklättra. Grottan avslutas 155 m från öppningen i en stor djup grottsjö. Vid högvatten är det enbart möjligt att ta sig 20 m in i grottan. Speleologer, grottforskare, rapporterade 1993 om upptäckten av ett bestånd röding i den underjordiska sjön. Strax ovanför, på bäckens södra sida, finns en låg, vackert utslipad 30 m lång grotta, Grytrännegrottan, som vid högvatten är nästan helt vattenfylld. För den ovane grottbesökaren rekommenderas hellre en guidad tur till Kåtavikens grottor, då dessa är mer lättillgängliga.

För att utforska dess grottor måste man vara en erfaren grottkrypare, inget för nybörjaren.

Visa mer
Hotell/Vandrarhem

Tärnaby Fjällhotell - hotell och lägenheter

Avstånd: 36 km
Vi är ett personligt och välkomnande hotell med alla aktiviteter rakt utanför dörren. Bekväma och funktionella hotellrum, en restaurang med prisbelönt mat, konferensutrymmen, lägenheter, vandrarhem och en bastu med panoramautsikt i 360 grader är lite av det vi erbjuder. Med 50 meter till liften, skidåkning till dörren, vandringsled vid knuten och sjön med fiske året runt och skoterled på vintern ligger vi väldigt bra till.