Atostugan

Visa karta

Samiska familjen Klementsson byggde Atostugan på 1920-talet trots att det var förbjudet för samer att uppföra fasta byggnader.

ATOSTUGAN
Platsen där Atostugan nu ligger är en av de äldsta i litteraturen kända samiska boplatserna. Den finns dokumenterad från 1700-talet och heter egentligen Risbäckens sommarviste. Den lilla Atostugan byggdes som ett svartbygge av den samiska familjen Klementsson under början av 1920-talet. Då var det förbjudet för samer att uppföra fasta byggnader i fjällområdet. Mycket tack vare det bråk som uppstod kring Atostugan ändrades redan 1928 den för samerna så diskriminerande lagen och de var inte längre tvungna att bo i kåtor. Stugan var senare lärarbostad vid den kåtaskola för samiska barn som fanns här fram till 1945. Undervisningen skedde i kåtor. Barnen bodde också i kåtor liknande den nyrestaurerade som nu finns på platsen.

RENSKILJNINGSPLATS, KLABBGÄRDA
Några hundra meter från Atostugan ner mot Risbäcken ligger en gammal renskiljningsplats. Här samlade samerna sina renar för att skilja dem från andra samebyars eller för att märka kalvarna som fötts under sommaren. Stängslet, en så kallad klabbgärda, har rasat så att stammarna ramlat utåt i ursprunglig ordning.
Indelningen i en större hage och flera mindre syns därför tydligt. Skiljningen gick till så att renarna fördes in i den stora hagen. Efter hand som renarna infångats och märkts fördes de in i de mindre hagarna.
Det första renskiljningsgärdet byggdes på 1890-talet. Före det, när renarna vallades på gammalt sätt, skilde man ut enstaka renar på renvallen eller på ett näs medan hjorden vilade.

Visa mer
Hotell/Vandrarhem

Tärnaby Fjällhotell - hotell och lägenheter

Avstånd: 32,3 km
Vi är ett personligt och välkomnande hotell med alla aktiviteter rakt utanför dörren. Bekväma och funktionella hotellrum, en restaurang med prisbelönt mat, konferensutrymmen, lägenheter, vandrarhem och en bastu med panoramautsikt i 360 grader är lite av det vi erbjuder. Med 50 meter till liften, skidåkning till dörren, vandringsled vid knuten och sjön med fiske året runt och skoterled på vintern ligger vi väldigt bra till.