Gammställnäset

Visa karta

En av de äldsta boplatserna i Tärna.

I slutet av byn Laisholm viker en väg av ner till Gammställnäset. Längst ut på näset har en 120 m lång boplats från stenåldern undersökts. Sammanlagt har ca 150 fynd tillvaratagits. De mest anmärkningsvärda fynden är de keramikskärvor av asbest som passats ihop till ett kärl. Laisankrukan har daterats till ca 1 000 f.Kr. och är därmed en av de äldsta kända asbestkärlen. På boplatsen har en omfattande tillverkning av pilspetsar skett. Mängder av förarbeten till pilspetsar och avslag i kvarts har hittats och kan fortfarande hittas i sanden. Här har också påträffats flera föremål från senare tid. En eldslagningssten och ett djurhuvudformat bronsbeslag är daterat till järnåldern under 700-talet e.Kr.

Visa mer
Stuga & lägenhet

Tärnaby Fjällhotell - hotellrum

Avstånd: 5,8 km
Vi är ett personligt och välkomnande hotell med alla aktiviteter rakt utanför dörren. Bekväma och funktionella hotellrum, en restaurang med prisbelönt mat, konferensutrymmen, lägenheter, vandrarhem och en bastu med panoramautsikt i 360 grader är lite av det vi erbjuder. Med 50 meter till liften, skidåkning till dörren, vandringsled vid knuten och sjön med fiske året runt och skoterled på vintern ligger vi väldigt bra till.
Build: 2020-08-28 17:01:56, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-8060.cbischannel-27424.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails