Information om skoterkörning, leder och förbudsområden

Visa karta

Naturen i Hemavan Tärnaby är storslagen och varierande. Ett sätt att uppleva den är att färdas med skoter genom björkskogar, över frusna sjöar och upp till de kala fjälltopparna.

Väder och vind styr vilket som är det bästa målet för dagen men en tur i Vindelfjällens naturreservat är verkligen att rekommendera. Att färdas genom Syterskalet är en fantastisk upplevelse som gör att man förstår naturens storhet.

I Storumans kommun finns ca 130 mil skoterleder och skoterstråk som underhålls och repareras vid behov. Preparering utförs av kommunens personal, företag,föreningar och andra skoterintresserade. Genom att köpa ledbevis bidrar du till skötsel och preparering av skoterlederna i Hemavan Tärnaby området.

I Hemavans by är det skoterförbud - förutom längs markerad skoterled.Ta en titt på länken nedan för mer info. Inte heller i övriga tätorter är det populärt med skotertrafik bland bebyggelsen. Hastighetsbegränsningar i skoterspåren, följ de skyltar som finns uppsatta.

Det är förbjudet att köra skoter i och i närheten av de alpina anläggningarna, samt inom längdskidområden. Kontrollera på traktens fjällkarta, hos Polisen och på Skoterledskartan att det är tillåtet att köra där du tänkt.

Förbud mot skotertrafik på statens (Kronans) mark ovan odlingsgränsen införs den 5:e maj (majförbudet) av hänsyn till rennäringen. Oberoende av detta kan renbetessituationen medföra tillfälliga, lokala förbud på annan tid. För information om detta besök länsstyrelsens hemsida, ring Hemavan Tärnaby turistbyrå 0954-104 50 eller Tärna Samservice 0954-140 00.

Följande gäller för utländska förare som vill köra snöskoter i Sverige:

1. För personer från EES-länder (EU + Norge, Island och Liechtenstein) gäller att om de har rätt att köra snöskoter i sitt hemland så får de också göra det i Sverige. Det är upp till personen att visa att man har rätten.

2. En utländsk förare med svenskt förarbevis för snöskoter får köra snöskoter i Sverige.

3. En utländsk förare med körkort eller traktorkort får delta i en grupp med inom turistnäringen med högst tio personer som har körkort eller traktorkort, som leds av en person med förarbevis för snöskoter längs en sträcka som bestämts av ledaren före färden.

För att läsa mer om Fjällsäkerhet rekommenderar vi er att gå in på länken nedanför från Vindelfjällens Fjällsäkerhetskommittés Facebook sida.

Visa mer
Hotell/Vandrarhem

Tärnaby Fjällhotell - hotell och lägenheter

Avstånd: 30,3 km
Vi är ett personligt och välkomnande hotell med alla aktiviteter rakt utanför dörren. Bekväma och funktionella hotellrum, en restaurang med prisbelönt mat, konferensutrymmen, lägenheter, vandrarhem och en bastu med panoramautsikt i 360 grader är lite av det vi erbjuder. Med 50 meter till liften, skidåkning till dörren, vandringsled vid knuten och sjön med fiske året runt och skoterled på vintern ligger vi väldigt bra till.